• 20180419_170248.jpg
 • 20180419_170426.jpg
 • bibliotheek.jpg
 • Glazenwand.jpg
 • kompas.jpg
 • OCC_6152.jpg
 • opening-meditation-centre-2018--137.jpg
 • opening-meditation-centre-2018--138.jpg
 • opening-meditation-centre-2018--141.jpg
 • opening-meditation-centre-2018--397.jpg
 • SCH_12.jpg
 • SCH_22.jpg
 • SCH_32.jpg
 • symbolen.jpgR.K. Luchthavenpastoraat Schiphol

20180419 170248  

De R.K. kerk werkt al sinds 1975 op Schiphol om vorm te geven aan het pastoraat op de luchthaven. Het werk was in de eerste jaren vooral pionieren. Met de komst van...
Stiltecentrum
 

 20180419 170426 

 

Wie behoefte heeft aan een moment van bezinning kan terecht in het Stiltecentrum, dat dag en nacht achter de grenscontrole bereikbaar is. Medewerkers van het Luchthavenpastoraat zijn tijdens...
Hoe kunt u ons bereiken?

 symbolen 

 

Postadres:
Stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol
Vertrekpassage 1 - unit 219
1118 AP Schiphol
Nederland

In noodsituaties...
 Informatie over vrijwilliger/vrijwilligster

Vrijwilligers

 

Wij zoeken enthousiaste mensen om mee te werken in het Stiltecentrum.


Het Stiltecentrum (Meditation Centre) op Schiphol is 24 uur per dag open. Op dagen door...Stichting Ondersteuning Luchthavenpastoraat Schiphol

opening meditation centre 2018 141 

De Luchthaven Schiphol heeft een Luchthavenpastoraat. Luchthavenpastoraten vertegenwoordigen de Kerk in het hart van de moderne reis- en communicatie-wereld.

Binnen het Luchthavenpastoraat van Schiphol functioneren drie pastores van respectievelijk de Rooms Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en een samenwerkingsverband van de Oud-Katholieke en de Anglicaanse kerk. Deze stichtingen worden ondersteund de Stichting Ondersteuning Luchthavenpastoraat Schiphol.  

Klik hier voor meer informatie op de website van deze Stichting. 


Oud-Katholiek en Anglicaans Luchthavenpastoraat Schiphol

Glazenwand

 

Het Oud-Katholieke en Anglicaanse Luchthavenpastoraat (OCAAM) is de sponsor voor de Anglicaanse en Oud-Katholieke deelname in het luchthavenpastoraat van de Luchthaven Schiphol, één van de drukste luchthavens ter wereld.

De stichting, een geregistreerde goede doelen organisatie in  Nederland, staat onder episcopaal toezicht van de Anglicaanse Bisschop van Gibraltar in Europa en de Oud-Katholieke Bisschop van Haarlem in Nederland.

Klik hiervoor meer informatie op de website van deze stichting...


Protestants Luchthavenpastoraat Schiphol

bibliotheek

 

Welkom bij het Protestants Luchthavenpastoraat op Schiphol. Dagelijks passeren ruim honderdduizend mensen onze luchthaven. Een ware miljoenenstad, met grote aantallen tijdelijke en voortdurend wisselende bewoners. Voor wie op reis in enigerlei vorm van nood komt, is er het Luchthavenpastoraat.

Hoe de assistentie van het Luchthavenpastoraat eruit ziet, dat varieert! Van praktische ondersteuning en aandacht voor emotionele gebeurtenissen, tot het meedenken als de reis om wat voor reden dan ook anders loopt dan gedacht.

Klik hier voor meer informatie op de website van deze stichting...

ANBI

De Stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol (RKLS) heeft de ANBI status op grond van de groepsbeschikking van de RK Kerk. De gegevens op deze pagina zijn noodzakelijk om de ANBI status te behouden.

 

De Stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol

De Stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol (RKLS) is een Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI status) die zich voor meer dan 90% inzet voor het algemeen belang en werkt zonder winstoogmerk.

 

Doelstelling

De RKLS heeft tot doel:
a. Het behartigen van de materiële belangen van het Luchthavenpastoraat;
b. Het laten vervullen van het pastoraat;
c. Het adviseren en ondersteunen van het pastoraat.

 

Beloningsbeleid

De leden van het bestuur ontvangen voor de uitoefening van hun functie geen beloning. Wel hebben zij recht op een vergoeding van redelijkerwijs door hun functie gemaakte onkosten.

 

Beleidsplan

Het beleidsplan van de instelling is te vinden op https://www.airportchaplaincy.nl/nl/anbi

 

Bestuur stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol (RKLS)

Het bestuur van deze stichting bestaat uit:

 • Jos Traudes, voorzitter
 • Ton Overgaag, secretaris
 • Lano Jansen, penningmeester
 • Mieke Blankers-Kasbergen, lid
 • Ambro Bakker, adviserend lid vanuit bisdom Haarlem-Amsterdam


Verslaglegging

Een compleet financieel verslag met toelichting is beschikbaar van het jaar 2019. Klik op financieel verslag om het te openen of te downloaden.

 

Gegevens

De rechtspersoon gegevens van RKLS zijn:

RSIN                                                                                                                                                   
Rechtsvorm Stichting                                      
Statutaire naam Stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol
Postadres Vertrekpassage 1 - unit 219, 1118 AP Schiphol
Telefoonnummer 020 - 601 2567
Activiteiten SBI­ code 94911 –Religieuze Organisaties
Bankrekeningnummer NL19RABO0378506129 t.n.v. St. R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol
Website https://rk.airportchaplaincy.nl
Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer gegevens over onze stichting betreffende de ANBI status zijn ook beschikbaar op adres https://anbi.rkcn.nl/publicaties/HAA770

Bestuur stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol (RKLS)

Het bestuur van de katholieke stichting bestaat uit:

 • Jos Traudes, voorzitter
 • Ton Overgaag, secretaris
 • Lano Jansen, penningmeester
 • Mieke Blankers-Kasbergen, lid
 • Pater Ambro Bakker SMA, vertegenwoordiger namens het bisdom Haarlem-Amsterdam

 

Nadere kennismaking met pater Timmermans van het RKLS

 AVE3325

 

Gerard Timmermans  SMA (Sociëteit Afrikaanse Missiën).  Pater Gerard Timmermans is gewijd op 7 juli 1996. Na een periode van vier jaar in Zambia gewerkt te hebben is hij in Amsterdam aan de slag gegaan. Hij heeft gewerkt bij en met asielzoekers/vluchtelingen. Naast dit werk kreeg hij de vraag een aanzet te geven naar de verandering van migrantengemeenschappen. Op bestuurlijk niveau, dat landelijk werd verzorgd, naar een opzet per bisdom. Vanaf 1 januari 2008 is pater Timmermans werkzaam bij het Luchthavenpastoraat.

40 jarig jubileum Luchthavenpastoraat Schiphol

Het Luchthavenpastoraat bestaat in 2015 40 jaar. Dit jubileum werd op 26 juni 2015 in een speciale bijeenkomst op Schiphol gevierd.  Diverse sprekers waren uitgenodigd om hun visie te geven over het Luchthavenpastoraat. De volgende sprekers gaven inleidingen over het crisispastoraat en over het flitspastoraat, zoals dat bij de drie luchthavenpastores en de 26 vrijwilligers wordt gepraktiseerd:

 • Prof. Dr. Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij sprak over de kern van het flitspastoraat als het verbinden van het verhaal van de mens met het verhaal van de heilige.
 • Dr. Jorien Holsappel, beleidsadviseur van stichting Impact. Haar onderwerp was "Luchthavenpastoraat is altijd crisispastoraat".
 • Drs. Corine van der Loos, rooms-katholiek verzorger van het AMC. Haar onderwerp was "Omgaan met kwetsbaarheid" want dat is wat het werk van het Luchthavenpastoraat en de geestelijke verzorging in een ziekenhuis met elkaar gemeenschappelijk hebben.
 • Mgr. Dr. Dick Schoon, Oud-Katholiek bisschop van het bisdom Haarlem. Zijn toespraak ging aan de hand van 2 stellingen over de betekenis van het Luchthavenpastoraat, en wel met name in zijn verhouding tot de traditionele of reguliere kerkgemeenschappen.

Van 3 sprekers is de tekst van hun presentatie beschikbaar en in te zien. Klik hier voor de tekst van Dr. Jorien Holsappel. Klik hier voor de tekst van Drs. Corine van der Loos. Klik hier voor de tekst van Mgr. Dr. Dick Schoon.

De secrearis van de raad van kerken, de heer Klaas van de Kamp, maakte een korte samenvatting van deze jubileum bijeenkomst. Klik hier om deze samenvatting te openen.

 

Oase in een miljoenenstadoase600P

 

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst werd een boek gepresenteerd getiteld 'Oase in een miljoenenstad', waarin verhalen van het luchthavenpastoraat zijn vastgelegd. De mensen zijn de software van Schiphol. Zowel bij individuele incidenten als ingrijpenden noodgevallen is het Luchthavenpastoraat betrokken om hulp te bieden aan hen die dat nodig hebben. De pastores en vrijwilligers van het Luchthavenpastoraat strekken iedere dag hun hand uit, geven troost, inzicht of praktische hulp. 

De pastores nemen ons in dit boek mee op hun tocht die ze dagelijks maken langs de pieren en de wachtkamers van Schiphol. Het is een tocht die al veertig jaren gaande is.

Het  boek "Oase in een miljoenenstad" kan worden besteld door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarin u aangeeft dat u dit boek wilt bestellen met vermelding van uw naam en adres gegevens.

De prijs van het boek, inclusief verzendkosten, is €16,50. Nadat dit bedrag is overgemaakt wordt het boek zo snel mogelijk naar u verstuurd. De gegevens voor het overmaken van €16,50 zijn:

 • IBAN rekeningnummer NL53 RABO 0378552368
 • t.n.v. Stichting Ondersteuning Luchthavenpastoraat Schiphol
 • o.v.v. "Boek Oase in miljoenenstad"

Hoe kunt u ons bereiken?

 symbolen 

 

Postadres:
Stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol
Vertrekpassage 1 - unit 219
1118 AP Schiphol
Nederland

In noodsituaties kunt u het volgende telefoonnummer bellen: 020-6014751

 

Donaties

Mocht u onze stichting financieel willen ondersteunen, dan kan dat door een bijdrage over te maken op:
Stichting R.K. Luchthavenpastoraat Schiphol
Rekeningnr.: NL19RABO0378506129